Glowground

The Interactive Playground

On behalf of Creating 010 in Rotterdam, me and my study group were asked to come up with a concept to improve the living environment in the neighbourhood of Vreewijk in Rotterdam. Within this area, there’s an empty piece of land, which was causing nuisance. The client indicated that the goal for this project was to create more atmosphere and expression in the neighbourhood, what played a major role in shaping the concept for this project.

 

This project was carried out by a project group containing four people. My role in this was to create a concept and test it with the target group.

The problem

Om tot een passend concept te komen voor de doelgroep, hebben we eerst onderzoek gedaan naar de behoeftes van de buurtbewoners. Hieruit kwam naar boven dat er zich een probleem in de buurt voordeed, namelijk het gebrek aan speelplekken voor de kinderen.

Field Research

The solution

Om tot een innovatief concept te komen, hadden ons besloten ons te richten op Urban Interaction Design en Smart Objects. Uiteindelijk waren we erover uit dat we een interactieve speeltuin wilde creëren voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. We hadden voor deze leeftijd gekozen, omdat de meeste kinderen dan zelfstandig buiten mogen spelen.

Locatie voor het concept

Glowground: Follow The Lights

Glowground is een interactieve vloer, bestaand uit kleurrijke lichtgevende cirkels. Op Glowground kun je verschillende spellen spelen, maar wij hebben ervoor gekozen om één spel verder uit te werken als voorbeeld spel, namelijk: Follow The Lights. In dit spel moet je binnen een korte tijd zoveel mogelijk brandende lampjes raken. Elk lampje wat je raakt is een punt. Hoe meer punten je scoort, hoe hoger je highscore.

Prototype 1: De zaklamp

Om te kijken of het spel aan zou slaan bij de doelgroep, hebben we diversen prototypes gemaakt. Dit heb ik gedaan door het spel Follow The Lights na te doen door in een donkere ruimte een zaklamp op willekeurige plekken aan en uit te laten gaan, en de testpersoon binnen dertig minuten zo snel mogelijk de lampjes aan te laten raken. De resultaten hiervoor waren erg positief, wat voor ons de doorslag gaf om door te gaan met deze richting van ons project.

Visualiseren

Voor het verbeelden van Glowground zelf hebben we verschillende schetsen gemaakt met daarin diverse opstellingen van de cirkels. Uiteindelijk hadden we ervoor gekozen om de cirkels niet naast elkaar te plaatsen, maar juist verder van elkaar af. Dit leek ons beter voor de dynamiek in het spel, omdat kinderen er dan echt heen moeten rennen. Om er een speelser effect aan te geven, hebben we bedacht de cirkels zelf verschillende groottes en kleuren geven.

Visualisatie van Glowground, gemaakt door Masja Pelser

Prototype 2. De cirkels

Later hebben we het concept weer voorgelegd bij andere testpersonen, maar dan op een meer uitgebreide manier door middel van cirkels in verschillende kleuren en groten. De uitkomst hiervan was dat de kinderen zo enthousiast waren met het spel, dat ze ermee bleven spelen. Later gingen ze zelfs hun eigen spellen ermee verzinnen. Dit is een interessant inzicht waarmee we misschien nog mee verder zouden kunnen gaan in de toekomst.

Prototype 3: Arduino

Om de werking van het spel nog wat beter te visualiseren voor de opdrachtgever had ik een prototype gemaakt van Follow The Lights door middel van twee lampjes en knopjes op de Arduino. Dit gaf mij de uitdaging om een responsief prototype te kunnen maken.

.

Poster

Om ons concept te presenteren aan de opdrachtgever en andere belangstellenden had ik een poster gemaakt, met een korte uitleg over ons concept.

Klik op de knop hieronder om de poster beter te kunnen bekijken.